Compact


De plasticvanger is relatief compact, 3*6*2,2 meter (lengte*breedte*hoogte). Hierdoor is de plasticvanger eenvoudig te transporteren (door een vrachtwagen) en past de constructie ook in smallere rivieren en kanalen. De afvangcapaciteit is vergroot door gebruik te maken van drijvende keerschermen, welke als “armen” dienen om het drijfvuil naar de opvangconstructie te leiden. Zo kan de plasticvanger overal als zelfde module worden geplaatst. Met een variatie in lengte van de armen,

waardoor de afvangcapaciteit kan variëren. Als alternatief voor de keerschermen kan er een bubbel scherm geplaatst worden, welke het drijfvuil richting de plasticvanger leidt.


Ledigen


De plasticvanger kan geleegd worden met het gebruik van schepnetten, kraan (poliepknijper), afneembare krat of door de achterzijde te openen en het drijfvuil in een speciaal daarvoor bestemd vaartuig te leiden. Voor elke locatie zijn er andere mogelijkheden. Het is RIF's plezier om, in samenwerking met de lokale partner, de meest geschikte manier van ledigen te bepalen.

 

Materiaal


Constructie: HDPE ((High-density polyethylene); voornamelijk gerecycled plastic

Dek: Mix van polyethyleen en polypropyleen

Gaas en connecties: roestvrijstaal

Deze materialen creëren een onderhoudsvrije / -vriendelijke installatie.


Afmetingen


3*6*2,2 meter (lengte*breedte*diepte)

Diepte: 1,5 meter


Overig


De plasticvanger is toegankelijk voor ledigen via het dek en de loopbrug op de constructie

Drijvend Park Plasticvanger Nieuws Video Doe mee Contact

Introductie


Recycled Island Foundation introduceert een passieve plasticvanger om drijfvuil terug te winnen in open wateren zoals havens, kanalen en rivieren, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande stromingen van water.


Plastic Soup

 

Plastic vervuiling is een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van de plastics in onze zeeën en oceanen terecht, waar het onderdeel wordt van de wereld vervuiling. Initiatiefnemer Ramon Knoester legt uit: “Water is in vele steden het laagste punt, wat helaas resulteert in de ophoping van drijfvuil in onze rivieren. Wanneer we het plastic terug winnen in onze steden en havens, voorkomen we dat de plastic soup in onze zeeën en oceanen verder groeit. Rotterdam kan hiermee een voorbeeld zijn voor havensteden over de gehele wereld. De realisatie van drijvende parken en plasticvangers is een belangrijke stap naar een plastic vrije rivier.”


Plasticvangers


In Rotterdam heeft Recycled Island Foundation drie plasticvangers ontwikkeld, welke efficiënt plastic uit de Nieuwe Maas afvangen. Gedurende een proefperiode van 1,5 jaar zijn de plasticvangers getest, gemonitord en geoptimaliseerd. Dit heeft geleidt tot een goed werkend systeem, welke zelfs met voorbijkomende scheepvaart, veranderend tij en verschillende windrichtingen effectief werkt. De plasticvangers vangen plastic af door de bestaande stroming van de rivier en zelfs met verandering van de stroming blijven de plastics in de constructie.

In Brussel hebben we reeds een verbeterde versie van de Rotterdamse plasticvangers geplaatst. De plasticvanger in Brussel heeft een hogere efficiëntie en is makkelijker te legen.


Passief


De plasticvanger is een passief systeem, welke met spudpalen verankerd is aan de bodem van de rivier of met een geleider vast zit aan de kade. De plasticvanger blijft op zijn plek door deze verankering, maar kan wel op en neer bewegen met het getij.

De locatie van de plasticvanger wordt bepaald door te kijken naar bestaande ophopingen van (plastic)drijfvuil. Dit kan aan de monding van een rivier zijn, een buitenbocht of een locatie waar wind een grote factor is voor de concentratie drijfvuil. Het rivierwater stroomt door de plasticvanger, de plastics komen de constructie in en blijven hier achter de gaasconstructie. Als het drijfvuil eenmaal in de opvang zit, komt het hier niet meer uit totdat de constructie geledigd wordt. De afgevangen plastics blijven hier, onafhankelijk van veranderende stroom- en windrichting.

De plasticvanger is intensief getest in de haven van Rotterdam en is bestand tegen heftige weersomstandigheden.Foto: Plasticvanger Rotterdam

Foto: Plasticvanger Rotterdam

Foto: Plasticvanger Rotterdam

ENG / NL

Home Support us!