September 2018

Recycled Island Foundation gaat door op Ambon

Eind augustus zijn er weer twee studenten, Thomas en Robin, naar Indonesië gevlogen. Deze studenten zullen voor hun afstudeeronderzoek verder gaan met de bevindingen van hun voorgangers. Thomas en Robin gaan door met het optimaliseren van de lokale plasticvangers. Ook deze studenten zullen hun ervaringen delen in vlogs. Hier hun eerste vlog.
09 2018 09 2018 07 2018

September 2018

Nieuwe internationale samenwerking

Recycled Island Foundation is een nieuwe internationale samenwerking aangegaan. Wat dit precies inhoudt laten wij binnenkort weten.
Juli 2018

3D-print XL! Sofa van gerecycled plastic

Na de realisatie van het drijvende park, hebben we een eerste proef gedaan met het 3D-printen van grote objecten. Naast het drijvende park kijken wij verder naar een bredere toepassing van het recyclen van afgevangen plastic. Om op deze manier hergebruik van kunststof te stimuleren en te vergroten. Zo heeft Recycled Island Foundation in samenwerking met Audi Environmental Foundation een eerste sofa gerealiseerd. Deze sofa is met een 3D-printer gemaakt. Waarbij een filament van gerecycled plastic is gebruikt. De sofa wordt op verschillende Audi locaties geplaatst en getoond. Op deze manier verbreden we de internationale toepassing van ons concept en de mogelijkheden van recyclen. Net als Recycled Park bevat de sofa groen elementen. In het midden van de bank is ruimte voor planten en zelfs een boom. RIF blijft innoveren om hergebruik van grondstoffen te vergroten en een positieve impact te hebben op het milieu. Deze 3D-print XL sofa is het begin van vele toepassingsmogelijkheden.

07 2018

Juni 2018

140m2 Recycled Park gerealiseerd

In de Rotterdam Rijnhaven is het prototype van Recycled Park voltooid. Na bijna 5 jaar van ontwerpen, plastic winnen, recyclen, fondsen werven en intensief samenwerken, openen wij op 4 juli trots het prototype. Het drijvende park laat zien wat de mogelijkheden zijn in het creëren van nieuwe drijvende natuurlandschappen met gerecycled plastic als grondstof. Het park is opgebouwd uit een variatie van zeshoekige bouwstenen, waarmee een divers landschap is gecreëerd. Het drijvende park draagt bij aan de vergroening van de stad en de verbetering van het ecosysteem in de Rotterdamse haven. Inmiddels zijn wij al nieuwe locaties aan het verkennen voor dit concept.

Juni 2018

Succesvolle plasticvangers

In de Rotterdamse haven hebben wij succesvol de pilot afgerond met passieve Plasticvangers. Mede dankzij de steun van de Gemeente Rotterdam hebben wij drie Plasticvangers kunnen realiseren in de Rotterdamse haven. De vangers zijn vervolgens getest, gemonitord en diverse malen geoptimaliseerd. De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de vangers was het vasthouden van het plastic. In de Rotterdamse haven is een wisselend tij en stromingsrichting. De moeilijkheid zat hem in het vasthouden van het plastic in de vanger bij uitgaande stroming en wind. Het huidige model vangt het drijfvuil goed op en houdt dit zelfs vast bij ongunstige stroming en windrichting. Hierdoor zijn wij vrij om de vanger te ledigen, wanneer ons dat uitkomt en zijn wij hiervoor niet afhankelijk van gunstige weersomstandigheden. In overleg met de Gemeente, Havenbedrijf en Rijkswaterstaat plaatsen wij de Plasticvangers zo snel mogelijk alle drie, goed werkend, terug in de Rotterdamse wateren.

De Plasticvangers zijn gerealiseerd in samenwerking met Hebo maritiemservice.


Mei 2018

2 nieuwe plasticvangers voor Ambon

Naar het Rotterdamse model zijn in Ambon twee concept Plasticvangers gerealiseerd. In Indonesië delen wij onze ervaring en kennis in het opvangen en verwerken van plastic drijfvuil. De vangers zijn gemaakt van lokale materialen door lokale organisaties. Van de wording zijn vlogs bijgehouden. Hiernaast de laatste vlog met de plaatsing van de vangers.April 2018 Samenwerking met Audi Environmental Foundation
Eind april zijn we naar Brussel geweest om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met de Audi Environmental Foundation. Na ons bezoek aan Brussel, hebben wij de plasticvangers en de pilot van het drijvende park aan Audi Environmental Foundation mogen laten zien. Recycled Island Stichting voelt zich vereerd dat Audi Environmental Foundation ons heeft uitgekozen als organisatie die zij willen steunen vanuit hun duurzaamheidsoogpunt. Als stichting kijken we uit naar de projecten die hieruit voort gaan komen.
April 2018

Vlogs Indonesië
Het viertal studenten dat momenteel voor de stichting onderzoek doet in Indonesië heeft weer twee vlogs gemaakt. Rob en Koen, gevestigd op Ambon, laten dit keer de omvang van de plastic problematiek in de lokale rivier zien. Vervolgens gaan zij naar de stortplaats waar reeds afval gesorteerd wordt. Ide en Menno presenteren hun onderzoeksresultaten op Saparua. Klik op de afbeeldingen om de vlogs te openen.

Februari 2018

Eerste vlog Saparua

De Recycled Island Foundation werkt aan een plastic vrije zee. Samen met de Hogeschool Rotterdam voorkomen wij op Saparua, één van de Indonesische eilanden, dat plastic zwerfvuil in de zee terecht komt.

Hierbij het eerste Vlog van de studenten, Menno en Ide.

Naast Saparua zijn wij actief in Rotterdam – Nederland, Ambon – Indonesië en Can Tho – Vietnam.

Februari 2018

Nieuwe werknemer - Maaike De Waele

In februari ben ik als projectcoördinator bij het team van Recycled Island gekomen om de stichting te versterken. Voor, tijdens en na de opleiding Watermanagement heb ik mij, vanuit verschillende invalshoeken, beziggehouden met de plastic problematiek in water. Door mijn liefde voor water (als Watermanager, Waterman, surfer etc.) wil ik graag een bijdragen leveren aan het verminderen van de plasticsoep. Een andere interesse is het ontdekken van de wereld. Ik zal deze passies combineren en inzetten bij Recycled Island zodat we samen naar een plastic vrije zee kunnen werken.November 2018

New Litter Trap in Ambon

New passive Litter Trap in Ambon Indonesia; preventing plastic litter from entering our seas and oceans! The new Litter trap is positioned in the river mouth stopping the continuous flow of plastic litter from the river to the sea. This new Litter trap is an improved version of the two Litter traps we positioned in Ambon at the beginning of this year and based on the three Litter traps we have in Rotterdam.

Many thanks to Robin and Thomas, Pahlawan Sampah Maluku, Unpatty University, Rotterdam University of Applied Science and LIPI.
11 2018 06 2018 naar boven
Drijvend Park Plasticvanger Nieuws Video Doe mee Contact

ENG / NL

Home Support us!